Česká kuchyně

O české kuchyni se říká, že je těžká, mastná, ale velmi dobrá. V dnešní době především mladí Češi dávají přednost lehčí stravě, ale o víkendu nebo na nějaký svátek každý Čech rád zhřeší a dá si k jídlu něco typicky českého.


Důležitou součástí tradiční české kuchyně jsou polévky. Nejčastěji Češi připravují vývary (zeleninové, kuřecí, hovězí). Mezi tradiční polévky patří hovězí vývar s játrovými knedlíčky (podává se tradičně na svatbách), dále bramboračka, česnečka, gulášová, dršťková, zelná s klobásou či kulajda.


V ČR je rozšířen sběr hub. Sběr hub je nejen koníčkem mnohých Čechů, ale samotné houby jsou v naší zemi přísadou různých jídel (též se obalují a smaží).


České kuchyni kraluje maso. Jíme především vepřové, hovězí, drůbež, ale také sladkovodní ryby či zvěřinu. K masům se připravují různé omáčky, např.: koprová, houbová, rajská, svíčková, papriková.


Tradiční přílohou jsou knedlíky (houskové či bramborové) či brambory. Mnoho lidí však v dnešní době dává přednost různým druhům těstovin a rýži.


Mezi tradiční česká jídla patří vepřový řízek s bramborem (na Vánoce s bramborovým salátem), vepřo, knedlo, zelo, svíčková s knedlíkem, rajská omáčka s knedlíkem a hovězím masem, guláš, smažený kapr (především na Vánoce), pražská šunka, bramborové knedlíky plněné uzeným masem, pečená kachna s knedlíkem a se zelím, bramborák, hrachová kaše (nebo čočka) s uzeným masem, králík s knedlíkem.


Naši studenti si velmi rádi objednávají k jídlu tzv. „smažák" – sýr obalený v trojobalu (mouka, vajíčko, strouhanka) a osmažený na pánvi.


Ze sladkých jídel připravujeme v Čechách především kynuté ovocné knedlíky, buchty (nejčastěji tvarohové, makové či povidlové), škubánky či bramborové šišky s mákem, žemlovku nebo dukátové buchtičky s krémem.


Dezerty – bábovka, koláče (tvarohové, makové, povidlové)


K tradičním českým alkoholickým nápojům patří na prvním místě pivo, dále víno (vinná réva se pěstuje především na Moravě) a slivovice (nápoj, který pochází též z Moravy).


K pivu konzumují Češi většinou buřty s cibulí (utopence), tlačenku, olomoucké tvarůžky, nakládaný hermelín.




Poslední změna: 2. duben 2020 18:02 
Zeptejte se nás
Kontakty

Obecný kontakt:
ujop@ujop.cuni.cz
+420 212 245 245

Dotazy ke studiu v kurzech:
studujop@ujop.cuni.cz
+420 212 245 245
+420 778 754 481

Dotazy ke zkoušce pro trvalý pobyt:
praha.trvalypobyt@ujop.cuni.cz
+420 212 245 245

Dotazy ke zkoušce pro občanství:
obcanstvi@ujop.cuni.cz
+420 212 245 245

Dotazy ke zkoušce CCE, ke zkoušce pro LF a zkouškám NANEČISTO:
vtc@ujop.cuni.cz
+420 212 245 245


IČO: 00216208, DIČ: CZ00216208

Identifikátor datové schránky: piyj9b4


Sledujte nás


Jak k nám


Ústav jazykové a odborné přípravy

Univerzity Karlovy

Vratislavova 29/10

128 00 Praha 2

Česká republika