O české kuchyni se říká, že je těžká, mastná, ale velmi dobrá. V dnešní době především mladí Češi dávají přednost lehčí stravě, ale o víkendu nebo na nějaký svátek každý Čech rád zhřeší a dá si k jídlu něco typicky českého.
Důležitou součástí tradiční české kuchyně jsou polévky. Nejčastěji Češi připravují vývary (zeleninové, kuřecí, hovězí). Mezi tradiční polévky patří hovězí vývar s játrovými knedlíčky (podává se tradičně na svatbách), dále bramboračka, česnečka, gulášová, dršťková, zelná s klobásou či kulajda.
V ČR je rozšířen sběr hub. Sběr hub je nejen koníčkem mnohých Čechů, ale samotné houby jsou v naší zemi přísadou různých jídel (též se obalují a smaží).
České kuchyni kraluje maso. Jíme především vepřové, hovězí, drůbež, ale také sladkovodní ryby či zvěřinu. K masům se připravují různé omáčky, např.: koprová, houbová, rajská, svíčková, papriková.
Tradiční přílohou jsou knedlíky (houskové či bramborové) či brambory. Mnoho lidí však v dnešní době dává přednost různým druhům těstovin a rýži.
Mezi tradiční česká jídla patří vepřový řízek s bramborem (na Vánoce s bramborovým salátem), vepřo, knedlo, zelo, svíčková s knedlíkem, rajská omáčka s knedlíkem a hovězím masem, guláš, smažený kapr (především na Vánoce), pražská šunka, bramborové knedlíky plněné uzeným masem, pečená kachna s knedlíkem a se zelím, bramborák, hrachová kaše (nebo čočka) s uzeným masem, králík s knedlíkem.
Naši studenti si velmi rádi objednávají k jídlu tzv. „smažák" – sýr obalený v trojobalu (mouka, vajíčko, strouhanka) a osmažený na pánvi.
Ze sladkých jídel připravujeme v Čechách především kynuté ovocné knedlíky, buchty (nejčastěji tvarohové, makové či povidlové), škubánky či bramborové šišky s mákem, žemlovku nebo dukátové buchtičky s krémem.
Dezerty – bábovka, koláče (tvarohové, makové, povidlové)
K tradičním českým alkoholickým nápojům patří na prvním místě pivo, dále víno (vinná réva se pěstuje především na Moravě) a slivovice (nápoj, který pochází též z Moravy).
K pivu konzumují Češi většinou buřty s cibulí (utopence), tlačenku, olomoucké tvarůžky, nakládaný hermelín.
Obecný kontakt:
ujop@ujop.cuni.cz
+420 212 245 245
Dotazy ke studiu v kurzech:
studujop@ujop.cuni.cz
+420 212 245 245 +420 778 754 481
Dotazy ke zkoušce pro trvalý pobyt:
praha.trvalypobyt@ujop.cuni.cz
+420 212 245 245
Dotazy ke zkoušce pro občanství:
obcanstvi@ujop.cuni.cz
+420 212 245 245
Dotazy ke zkoušce CCE, ke zkoušce pro LF a zkouškám NANEČISTO:
vtc@ujop.cuni.cz
+420 212 245 245
IČO: 00216208, DIČ: CZ00216208
Identifikátor datové schránky: piyj9b4
Sledujte nás
Ústav jazykové a odborné přípravy
Univerzity Karlovy
Vratislavova 29/10
128 00 Praha 2
Česká republika