Česká kuchyně ****************************************************************************************** * ****************************************************************************************** O české kuchyni se říká, že je těžká, mastná, ale velmi dobrá. V dnešní době především mla přednost lehčí stravě, ale o víkendu nebo na nějaký svátek každý Čech rád zhřeší a dá si k typicky českého. Důležitou součástí tradiční české kuchyně jsou polévky. Nejčastěji Češi připravují vývary kuřecí, hovězí). Mezi tradiční polévky patří hovězí vývar s játrovými knedlíčky (podává se svatbách), dále bramboračka, česnečka, gulášová, dršťková, zelná s klobásou či kulajda. V ČR je rozšířen sběr hub. Sběr hub je nejen koníčkem mnohých Čechů, ale samotné houby jso přísadou různých jídel (též se obalují a smaží). České kuchyni kraluje maso. Jíme především vepřové, hovězí, drůbež, ale také sladkovodní r masům se připravují různé omáčky, např.: koprová, houbová, rajská, svíčková, papriková. Tradiční přílohou jsou knedlíky (houskové či bramborové) či brambory. Mnoho lidí však v dn přednost různým druhům těstovin a rýži. Mezi tradiční česká jídla patří vepřový řízek s bramborem (na Vánoce s bramborovým salátem zelo, svíčková s knedlíkem, rajská omáčka s knedlíkem a hovězím masem, guláš, smažený kapr Vánoce), pražská šunka, bramborové knedlíky plněné uzeným masem, pečená kachna s knedlíkem bramborák, hrachová kaše (nebo čočka) s uzeným masem, králík s knedlíkem. Naši studenti si velmi rádi objednávají k jídlu tzv. „smažák" – sýr obalený v trojobalu (m strouhanka) a osmažený na pánvi. Ze sladkých jídel připravujeme v Čechách především kynuté ovocné knedlíky, buchty (nejčast makové či povidlové), škubánky či bramborové šišky s mákem, žemlovku nebo dukátové buchtič Dezerty – bábovka, koláče (tvarohové, makové, povidlové) K tradičním českým alkoholickým nápojům patří na prvním místě pivo, dále víno (vinná réva především na Moravě) a slivovice (nápoj, který pochází též z Moravy). K pivu konzumují Češi většinou buřty s cibulí (utopence), tlačenku, olomoucké tvarůžky, na