Důležité informace

Důležité informace

FAQ

  • Jak začít?

    • K vízovému pohovoru od nás potřebujete potvrzení o studiu, smlouvu o studiu, smlouvu o ubytování (pokud ho máte objednané u nás), zdravotní pojištění (pokud jste si ho objednali)
    • Po zaplacení plného kurzovného + zálohy na ubytování (v případě, že jste v přihlášce uvedli, že máte zájem o rezervaci místa na koleji), obdržíte z centrálního studijního oddělení e-mailem potvrzení o zaplacení.
      Spolu s potvrzením o zaplacení vás daná referentka vyzve k zaslání adresy (nezapomeňte vždy uvést úplnou adresu včetně PSČ a telefonního kontaktu – v případě, že si přejete odeslat dokumenty express poštou DHL) na kterou budou po vystavení zaslány originály dokumentů potřebné k žádosti o studijní vízum/povolení k dlouhodobému pobytu v ČR. V případě, že si přejete odeslat dokumenty po DHL, seznamte se s krátkou instrukcí zde.
    • Ujistěte se, zda vízum opravdu musíte mít
      Pokud si nejste jisti, zda musíte žádat o udělení dlouhodobého víza či povolení k dlouhodobému pobytu, podívejte se, zda se země, jejíž jste občanem, vyskytuje na SEZNAMU STÁTŮ, JEJICHŽ OBČANÉ PODLÉHAJÍ VÍZOVÉ POVINNOSTI.
    • Rozhodněte se, zda budete žádat o dlouhodobé vízum, nebo povolení k dlouhodobému pobytu
      Vysvětlení rozdílu mezi podáním žádosti o dlouhodobé vízum a povolení k dlouhodobému pobytu naleznete zde.
  • Kde a jak se mám přihlásit?

    Studenti žádající o dlouhodobé vízum

    • Formulář žádosti o udělení dlouhodobého studijního víza naleznete na stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR v ruštině nebo v angličtině.
      Vzor vyplněné žádosti naleznete zde. ŽÁDOST SE VYPLŇUJE LATINKOU, VELKÝMI PÍSMENY.

     

    • Účel pobytu
      Studenti, kteří se hlásí do přípravných kurzů, vyplní v bodě 28 tohoto formuláře účel STUDIUM.
      Studenti, kteří se hlásí do intenzivních kurzů češtiny bez odborné přípravy. V bodě 28 tohoto formuláře vyplní účel OSTATNÍ).

     

    Studenti žádající o dlouhodobý pobyt

    • Formulář žádosti o udělení povolení k dlouhodobému pobytu naleznete na stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR, a to v angličtině. Vzor vyplněné žádosti naleznete zde. ŽÁDOST SE VYPLŇUJE LATINKOU, VELKÝMI PÍSMENY.
    • Účel pobytu = STUDIUM.
      O tento typ oprávnění k pobytu mohou žádat pouze studenti intenzivních přípravných kurzů.

     

    Jak postupovat

    • Žádosti doporučujeme vyplnit před osobním setkáním s pracovníkem zastupitelského úřadu.
    • Žádost je nutné na zastupitelském úřadě/generální konzulátu ČR podat osobně.
      Podání žádosti je spojené ve většině případů s pohovorem (obyčejně trvá 30-60 minut). Na osobní pohovor je nutné se zapsat předem pomocí systému VISAPOINT (zápis probíhá na stránce www.visapoint.eu). Poté, co student provede registraci v systému VISAPOINT, obdrží na jím zadaný e-mail požadavek k potvrzení této registrace. Pokud registrace nebude do 60 minut studentem potvrzena, termín propadá (uvolní se pro dalšího žadatele)!!!
    • Seznam států využívajících systém VISAPOINT: Ruská Federace, Albánie, Bělorusko, Bosna a Hercegovina, Čína, Gruzie, Kazachstán, Mongolsko, Srbsko, Thajsko, Uzbekistán, Vietnam, Moldavsko, Turecko, Makedonie, Ukrajina, Nigérie, Jordánsko, Spojené Arabské Emiráty, Filipíny, Ázerbájdžán, Libye, Egypt, Indonésie
    • Na pohovor se můžete zapsat přes systém VISAPOINT ještě před získáním dokumentů z centrálního studijního oddělení (doporučujeme především studentům, kteří se zapisují na pohovor až koncem března či později) – samozřejmě až poté, co máte zaplaceno a víte, že do 2-3 týdnů obdržíte express poštou z centrálního studijního oddělení veškeré originály dokumentů nutné k podání žádosti o udělení dlouhodobého víza/povolení k dlouhodobému pobytu. Musíte také již mít vyřízená nutná potvrzení (potvrzení o výši finančních prostředků a výpis z evidence Rejstříku trestů – rejstřík je požadován ze státu, jehož je žadatel státním občanem i ze státu, ve kterém žadatel pobýval v posledních 3 letech nepřetržitě po dobu delší než 6 měsíců).
  • V jakém jazyce mají dokumenty k pohovoru být?

    Dokumenty k vyřízení žádosti o dlouhodobé vízum/pobyt musejí být v českém jazyce.

    Všechny dokumenty, které dostanete od nás (potvrzení o přijetí ke studiu, smlouva o studiu, případně smlouva o ubytování – pokud jste si rezervovali ubytování při vyplňování on-line přihlášky a zaplatili zálohu za ubytování), už v češtině jsou.

    Ostatní dokumenty musíte nechat do češtiny úředně přeložit. Jedná se o tyto dokumenty:

    • Výpis z Rejstříku trestů
    • Potvrzení o výši finančních prostředků - je nutné mít na účtu minimálně 85.800 Kč na 12 měsíců (student do 18 let polovinu této částky, tj. 42.900 Kč). V případě podání žádosti o udělení dlouhodobého víza je nutné mít na účtu minimálně 59.400 Kč (student do 18 let polovinu této částky, tj. 29.700 Kč)
    • Případně povolení rodičů k odjezdu dítěte mladšího 18 let (formulář obdržíte u notáře ve své zemi)

     

    PŘEKLADY DOKUMENTŮ VÁM MŮŽEME ZAJISTIT MY (více informací čtěte zde).

  • Kdy se mohu přihlásit nejpozději?

    ŽÁDOST O UDĚLENÍ DLOUHODOBÉHO VÍZA/POVOLENÍ K DLOUHODOBÉMU POBYTU na roční kurzy (začátek kurzů září 2016) JE NUTNÉ PODAT NEJPOZDĚJI DO KONCE KVĚTNA 2016.

    Je totiž nutné si uvědomit, že samotný zápis přes systém VISAPOINT může trvat i více než měsíc, pokud je žadatelů v daném roce velké množství – větší než je zastupitelský úřad schopen přijmout.

  • Shrnutí nejdůležitějších kroků

    • Zapíšete se na naše kurzy
    • Zažádáte na příslušném úřade o výpis z Rejstříku evidence trestů (trvá až 4 týdny)
    • Zažádáte ve své bance o potvrzení zůstatku na účtu - spolu s potvrzením z banky o příslušné částce na účtu předejte pracovníkovi zastupitelského úřadu/generálního konzulátu i kopii mezinárodní platební karty (VISA/MASTERCARD)
    • Zaplatíte kurzovné - (případně i zálohu na ubytování, zdravotní pojištění)
    • Obdržíte z centrálního studijního oddělení ÚJOP UK dokumenty (potvrzení o přijetí ke studiu, smlouvu o studiu, případně i smlouvu o ubytování a smlouvu o sjednání zdravotního pojištění cizinců – v případě, že jste si tyto služby od nás objednali) v českém jazyce. V ruském jazyce referentky studijního oddělení zasílají navíc studentům mladším 18 let (studentům, kterým bude 18 let až po nástupu do kurzu) 2 smlouvy o studiu (jednu si nechává rodič a druhou alespoň jeden z rodičů podepíše a student přiveze s sebou na registraci) a formulář souhlasu rodičů s příjezdem, studiem a ubytováním jejich nezletilého syna/dcery (podpis na tomto formuláři musí být notářsky ověřen, formulář opět odevzdává student po příjezdu)
    • Sjednáte si překlady výše zmíněných dokumentů (PŘEKLADY SI MŮŽETE OBJEDNAT U NÁS!) 
    • Zapíšete se na pohovor pomocí systému VISAPOINT (www.visapoint.eu)
    • Vyplníte žádost o udělení dlouhodobého víza/povolení k dlouhodobému pobytu (k žádosti přidejte 2 fotografie pasového formátu)
    • Uděláte si dvě kopie všech dokumentů (včetně stránky z pasu s osobními údaji žadatele)

     

    Pozor! Na pohovor si s sebou vezmete smlouvu o sjednaném zdravotním pojištění cizinců (pokud ji již máte sjednanou) – ORIGINÁL NEDÁVEJTE Z RUKY, zaměstnanci zastupitelského úřadu/generálního konzulátu předejte pouze kopii dané smlouvy.

    Přejeme vám hodně štěstí při pohovoru!

    V případě jakýchkoli dotazů ohledně získání víza se obraťte na referentky centrálního studijního oddělení, popřípadě nám zavolejte po Skypu na marketingujop.

  • Kde mám o vízum žádat?

    Žádost o udělení víza k pobytu nad 90 dnů (typ víza D)/povolení k dlouhodobému pobytu může žadatel podat pouze na zastupitelském úřadu/generálním konzulátu České republiky, a to v zemi, jejímž je občanem nebo ve které má udělen dlouhodobý nebo trvalý pobyt či v zemi, ve které mu byl vydán cestovní doklad.

    Existují ale výjimky - občané některých zemí jsou oprávněni podat žádost  i na zastupitelském úřadu v jiné zemi. Zda se to týká i vás, si můžete ověřit zde. 

  • Jak dlouho vyřízení víza trvá?

    Minimálně 60 dní - v případě dlouhodobého studijního víza či povolení k dlouhodobému pobytu za účelem STUDIUM.

    Obvykle 90-120 dní - v případě podání žádosti o dlouhodobé vízum za účelem OSTATNÍ – jazykové kurzy bez odborné přípravy.

  • Jaké dokumenty potřebuji?

    Prostudujte si, jaké dokumenty potřebujete k žádosti o udělení dlouhodobého víza , nebo povolení k dlouhodobému pobytu.

FAQ
+420 224 990 420
Napište nám
X